Logo Bonastre

Bonastre

Baix Penedès


Ets a: Portada > Notícies > Neix la Xarxa d’oc...


Notícies

maig 2018

Neix la Xarxa d’ocupació del Baix Penedès per tal de combatre l’aturLa Xarxa d’ocupació del Baix Penedès es va presentar el passat dimarts dia 3 d’abril a la seu del Consell Comarcal del Penedès, com un projecte que per primer cop aglutina totes les entitats de la comarca que intervenen en matèria d’ocupació i que han creat una xarxa de treball per posar en marxa una interlocució única, directa i coordinada, per donar una resposta integral i eficient a les necessitats laborals del territori.

L’objectiu general d’aquesta Xarxa d’ocupació del Baix Penedès, és la realització d’un pla pilot i innovador per millorar l’ocupabilitat de les persones aturades i ajustar-ne el perfil professional al requerit per les empreses. Com a objectius específics es pretén impulsar i estructurar el treball conjunt en l’àmbit de l’ocupació, a través de la creació d’una xarxa de treball, i coordinar les entitats públiques en matèria d’ocupació per donar una resposta integral. També es preveu l’augment del coneixement del teixit empresarial de la comarca, identificació d’oportunitats laborals i definició de nous perfils professionals demandats i la prestació d’una atenció integral i personalitzada a la totalitat dels participants de la Xarxa. Per últim, aquest projecte també vol millorar les competències professionals de 75 persones aturades amb dificultats per trobar feina i capacitar-les per optar als nous llocs de treball i capacitar el personal tècnic dels serveis d’ocupació per optimitzar l’acció.

El projecte Xarxa d’ocupació del Baix Penedès pretén, en essència, crear una veritable xarxa d’ocupació a la comarca amb la participació de tots els ajuntaments. Alguns amb els respectius serveis d’ocupació (El Vendrell, Calafell, L’Arboç, Cunit i La Bisbal del Penedès) i la resta mitjançant el Consell Comarcal del Baix Penedès, tot utilitzant un projecte pilot per atendre 75 persones. Un grup de persones aturades amb veritables dificultats  per trobar feina que comptarà amb metodologies innovadores a la zona basades en una atenció integral i intensa de la persona. Així, d’una banda es milloren les competències transversals en accions grupals de suport i, de l’altra, la possibilitat de rebre capacitació especialitzada en àmbits requerits a la comarca.

Aquest projecte innovador neix precisament a la comarca amb més afectades per l’atur. En el pic més alt de la crisi el Baix Penedès liderava les llistes d’aturats/des amb una taxa del 25% desocupació. Actualment, tot i registrar un 15% d’atur, la comarca continua estan a la cua de l’ocupació al país. Però també es detecten altres elements significatius com la dificultat de la població aturada de la comarca per trobar nous llocs de treball. El 90,4 % de les persones aturades de la comarca registrades a les oficines de treball no tenen estudis professionals especialitzats. El 31 % de les persones aturades en la seva activitat anterior desenvolupaven tasques elementals (reposadors/es, treballadors/es domèstics, vigilants, peons, etc.). El col·lectiu de 45 a 54 anys de la comarca representa el 26,4 % de les persones aturades. Tot i els resultats positius en els darrers anys, les entitats públiques del territori, evidencien la necessitat de conèixer més a fons les característiques el teixit empresarial, a fi de poder definir correctament les polítiques per donar-li resposta. És important atendre els perfils professionals requerits. També hi ha un desencaixament entre la demanda de persones treballadores i la qualificació de les persones que cerquen feina. Les activitats professionals més punteres del territori -que generen molts llocs de treball- majoritàriament estan ocupades per persones de fora de la comarca. I es detecta la necessitat de millorar la coordinació i la cooperació entre les entitats públiques del territori per donar una resposta integral a l’ocupació a fi d’optimitzar les oportunitats per a la dinamització econòmica i ocupacional de la comarca.

El projecte de la Xarxa d’ocupació del Baix Penedès té un cost de 199.000 euros, subvencionat el 75% pel Ministerio de Empleo y Seguridad Social i el Servei d’Ocupació de Catalunya. El 25% restant del pressupost l’aporten els 14 municipis de la comarca que participaran aquest pla. Durant aquest primer any del projecte es realitzaran unes actuacions de diagnosi i de capacitació laboral per donar resposta a les necessitats i activitats específiques detectades a les empreses del territori. Centrades en els àmbits professionals de: Soldador/a, Auxiliar de cambrer/a de pisos i Operari/a industrial logística.

Cadascuna de les accions de capacitació tindrà una durada aproximada de 120 hores amb activitats didàctiques especialitzades i d’altres de transversals com són: la cerca de feina, el medi ambient, els riscos laborals i la igualtat d’oportunitats. En aquest sentit, el caràcter eminentment pràctic et proporcionarà competències de tipus professional, lligades al lloc de treball. Com a complement a l’acompanyament individualitzat es realitzaran uns seminaris/tallers ocupacionals en què de manera col·lectiva es treballarà: l’autonomia en el procés de trobar feina; el desenvolupament de competències transversals necessàries en el mercat laboral actual i l’adquisició de seguretat i confiança.

Es pot consultar tota la informació referent a la Xarxa d’Ocupació del Baix Penedès, clicant aquí.

 
© Ajuntament de Bonastre, Tots els drets reservats - Qui som? - Normes de privacitat

Amb el suport de: Diputació de Tarragona. Logo Consell Comarcal del Tarragonès. Logo Consorci Administració Oberta de Catalunya. Logo